Erasmus+ találkozó Spanyolországban

Posted

Az iskolánkban második éve zajló PaCo (Participation in Society through Classroom Activity and Cooperation) Erasmus+ projekt soron következő találkozóját február 10-14 között rendezték a spanyolországi Badajoz városában, az IES Barbara de Braganza partner középiskolában. Iskolánk tanárait Illés Gabriella koordinátor és Koleszár Tímea, a diákokat Kerti Bori és Kiss Máté 8. osztályos tanulók képviselték. A hét témája „A kulturális örökség és az állampolgárság” volt. Mint minden ilyen alkalommal, most is az angol nyelvet használtuk a munkában és a kommunikációban.

Az utazás összehangolása miatt mi már február 9-én, szombaton elutaztunk Budapestről repülővel a portugál fővárosba, Lisszabonba. Ott módunkban állt megismerkedni a híres város hangulatával, nevezetességeivel. Vasárnap érkeztünk Badajozba, ahol a tanulóinkat vendégül látó és szállásadó spanyol családok és a tanárok nagy izgalommal fogadtak bennünket.

Hétfőn reggel az iskolában megnyitó ünnepség keretében köszöntött minket Alberto Ulla, a spanyol projektvezető és az iskola igazgatója. A diákok jóvoltából karneváli zenét és flamenco táncot hallhattunk, láthattunk, csodálhattunk meg. A napot az iskolában töltöttük. A diákok kalandtúrán vehettek részt, melynek során felfedezhették az iskola rejtett kincseit. Majd a tanulók képes prezentációval angol nyelven mutatták be országuk, lakóhelyük kulturális örökségét.  A tanárok az ilyen találkozók alkalmával tudják megbeszélni személyesen a projekt előrehaladást, a feladatokat és a jövőbeli terveket. Ezért külön megbeszélést tartottunk.

Kedden Badajoz nevezetességeit tekintettük meg. Sok érdekes információt kaptunk a történelmi eseményekről, viszontagságokról és bepillantást nyertünk a mai életbe is. Délután a közeli Olivenza kisvárosba látogattunk, mely a portugál határ mentén fekszik ódon műemlékeivel, épületeivel és hangulatos utcáival.

Szerdán közös tanítással kezdtük a napot. A tanulók angol órán vehettek részt, melyet a spanyol, a cseh, az észt és a magyar tanárok együtt szerveztek. Csoportos munkaformában, internetes kereséssel és kvízjátékkal tettük érdekessé a munkát. Az óra témája Mérida, a római kori város volt, ahová délután látogattunk el. Az ókori város romjai között sétálva időutazáson érezhettük magunkat. Visszatérve az iskolába a tanárok találkozhattak a Női Cigány Egyesület képviselőivel, akikkel a cigányság helyzetéről beszélgettünk. Majd flamenco estre voltunk hivatalosak, ahol a híres, helyi származású flamenco énekes, Alejandro Vega mélyen megindító énekét hallhattuk.

A csütörtöki napon elutaztunk Cáceres városába, ahol különös városkép fogadott. Az óváros középkori sikátorai, palotái, templomai hűen mutatták meg az akkori idők hangulatát. Visszatérőben Badajoz felé útba ejtettük a gránit sziklákból álló természetes képződményeket. A népszerű sorozat, A trónok harca bizonyos jeleneteit ezen a szokatlan helyszínen forgatták.

Pénteken kézműves foglalkozáson és múzeumlátogatáson vettünk részt. A búcsú ceremónián szerény ajándékkal köszöntük meg a szervezők nagyszerű és lelkes munkáját. A délutánt a diákok a vendéglátó családokkal töltötték. A tanárok közös főzés keretében két jellegzetes spanyol étel elkészítését tanulhatták meg: a burgonyás omlettet és a hideg paradicsomlevest. Este a tiszteletünkre „ErasMusic” címmel az Amedeus Kórus gyermekkara adott lélekemelő koncertet a Szent András templomban.

Csapatunk szombaton hajnalban indult haza Lisszabonba, onnan pedig Budapestre. Szívünkben magunkkal hoztuk a tavaszi időjárást, a virágzó kerteket, a finom ételeket, a vidám hangulatot és a meleg spanyol vendégszeretetet. A sok közös élmény mindannyiunknak életre szólóan megmarad.

Ezúton is köszönetet mondunk a szervező iskola csapatának a színes és gazdag programokért, a vendéglátó családoknak a gondos odafigyeléséért, a spanyol diákoknak a befogadó közösségért és Illés Gabriella kollégánknak az út megszervezéséért és a magyar csoport vezetéséért.

 

Nyíracsád, 2020. február 17.

Koleszár Tímea

résztvevő tanár