Érzékenyítő nap az iskolában

Posted
A koronavírus-helyzet miatt bevezetett óvintézkedések idén jócskán átírták a szeptemberben megtervezett tanév mentét, ami természetesen érzékenyen érinti a tanórán kívüli szabadidős tevékenységeket, rendezvényeket is, hisz csak azokat tudtuk megtartani, melyeket sikerült a járványügyi előírásokhoz igazítani.

Többek között ezért fogadták nagy örömmel és érdeklődéssel a gyerekek azt az érzékenyítő napot, melyen a látássérültek világába nyerhettek betekintést a résztvevők. Hajdufiné Imre Éva tanárnő 16 éve szervezi az érzékenyítő túrát a debreceni Szent László Gimnáziumban is a fehér bot világnapja alkalmából. – 16 évvel ezelőtt voltak látássérült tanítványaink. A gyerekek integrálódását segítettük azzal, hogy a többieket érzékenyítettük. Ha rendszeresen megtapasztalják a látó gyerekek, milyen lehet a látássérültek világa, kialakul az érzékenységük, amit csak élményalapon lehet eredményesen elérni – fogalmazott a programszervező tanárnő, aki szeptember óta tanít iskolánkban.
A felső tagozatos gyerekek négyesével érkeztek a rajzterembe, hogy végigjárják a speciális feladatokkal teli „túraútvonalat”. Mindenki saját sállal, kendővel takarta el a szemét, a pályán végighaladókat a 8. b osztály diákjai vezették, és segítették szóbeli irányítással, vagyis elmondták, mikor, mit kell tenni, mi a feladat, merre kell fordulni, lépni. Nagy volt a felelősség, hiszen társukat bízták rájuk, de a nyolcadikosok példaértékűen állták a sarat. Az érzékenyítő túrán résztvevő diákok megtapasztalhatták, milyen nehézséget okoz bekötött szemmel vizet tölteni egy pohárba, gyümölcsöt felismerni pusztán tapintásból, lépcsőt mászni, illatot felismerni, tapintással felismerni egy ruhadarabot, anyagot, kinyitni egy lakatot. Még a máskor olyan egyszerűnek tűnő kézmosás sem volt annyira könnyű, mint azt a mindennapokban megélik. A túrára több tanár, köztük Magyar Mária igazgatóhelyettes és Garda László, iskolánk igazgatója is vállalkozott.
KGYZE