Igazi görögkatolikus ünnep volt a Görkapocs

Posted

A Görögkatolikus Metropólia rendezvényén október 25. és 27. között minden korosztály örömteli élményekkel gazdagodhatott

Több mint ötezer előzetesen regisztrált vendéget számlálhatott az idei Görkapocs Fesztivál, a Görögkatolikus Metropólia hétvégén megrendezett találkozója a Főnix Csarnokban.

A seregszemlén az egyházmegyéhez tartozó oktatási és szociális intézmények, valamint kulturális közösségek tucatjai mutatkoztak be a színpadon és a küzdőtéren felsorakozó standok mögött egyaránt. A programot tudományos és hitéleti előadások, valamint könnyűzenei koncertek színesítették. A „Minden, ami összeköt” szlogennel címkézett találkozó pénteki nyitónapján a Görögkatolikus Metropólia főpásztora, Kocsis Fülöp érsek-metropolita összegezte a hétvége legfontosabb üzenetét.

– A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk, akár a koncertek, akár a társaság által, és szemlélteti az Isten és az ember kapcsolatát is. Valójában az Isten az, aki összekapcsol bennünket, hogy elhiggyük: nem vagyunk egyedül. Bízom abban, hogy a fesztivál megerősíti a barátságainkat, és egyenként is megerősít mindenkit az az Istenhez való tartozásában – fogalmazott.

Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke 2012-ben, Nyíregyházán a zarándoklat részeként barátaival közösen indította el a Görkapocs Fesztivált, a résztvevőknek a találkozó létrejöttéről beszélt. – 2012-ben a századik évét ünnepelhettük az önálló Hajdúdorogi Egyházmegye megalakulásának, így az első találkozó célja a jelenlegihez hasonlóan az, hogy megmutassuk, jó Istenhez és egymáshoz tartozni.

A pénteki nyitónapon Kocsis Tamás és Verdes Tamás atya tartott tartalmas, közvetlen hangvételű előadást, majd a Yulius25 Zenekar lépett színpadra saját szerzeményeivel. Este a Bagossy Brothers Company szimfonikus koncertje töltötte meg a Főnix Csarnokot, ahol a produkciót követően esti imával zárták a napot a fesztivál résztvevői.