2020-2022


Új Erasmus+ projekt indul iskolánkban

Újabb sikeres Európai Uniós pályázattal gazdagodott intézményünk. A 2020-2022. közötti időszakban a hagyományok, a kulturális értékek megőrzése és a legújabb informatikai tudás ötvöződik munkánkban.

A projekt címe: Making Culture Alive – Digital Escape Rooms D-escape (A kultúra életben tartása – Digitális szabaduló szobák)

Céljaink között szerepel a digitális oktatás segítségével kreatív tevékenységek szervezése a tanulók számára, új tanítási technikák implementálása a digitális tanulás-tanítás témájában az európai kulturális örökség és hagyományok segítségével. A tanárok professzionális képességeinek fejlesztése, jó gyakorlatok összegyűjtése és leírása a digitális oktatás témájában.

Hat nemzetközi találkozót tervezünk, melyek alkalmával öt napot töltünk együtt a különböző országokból érkező diákokkal és tanárokkal. Digitális szabadulószobákat szervezünk a helyi hagyományok és kultúra alapján, ahol a tanulók problémákat oldanak meg a megszerzett ICT képességekkel, hogy kijussanak. A tanulók a találkozók között prezentációkat írnak digitális módszerekkel. A program végén egy ebook, elektronikus könyv készül a tapasztalatokból.

Partnereink finn, észt, szlovén, cseh és spanyol iskolák, akikkel már több alkalommal dolgoztunk hasonló munkaformában. A munkanyelv az angol.

A koronavírus okozta világjárvány miatt az elmúlt egy évben megtapasztalhattuk, mekkora szerepe van ma már a digitális, informatikai világnak életünkben. Tanulóinkat fel kell készítenünk arra, hogy bármilyen időszakban és életszakaszban szükségük lehet erre a tudásra. Ez a projekt nagyon jó alkalom az elméleti és a gyakorlati tudás elmélyítésére, az angol nyelv gyakorlására.

Illés Gabriella Koleszár Tímea

TALÁLKOZÓ
Különleges hét zajlott iskolánkban május 24-28-ig. A vírushelyzet miatt a már harmadik éve tartó PaCo Erasmus+ projektünk észt programját a világháló segítségével rendeztük meg, melyet hosszú egyeztetések előztek meg.

Pünkösd hétfőn a találkozót szervező észt iskolát látogattuk meg virtuálisan Tartu-ban.

Kedden már a diákok is bekapcsolódhattak a munkába. A tanárok által tartott online bemutató segítségével elutaztunk a projektben résztvevő országokba, megismerkedtünk természeti, nemzeti, kulturális kincseikkel. Magyarországot Demeter Ágnes tanárnő prezentálta. A finn diákok hazájukról készítettek a tanulóknak egy Kahoot kvíz játékot, melyen a 6.a osztály tanulói vettek részt. Észtország kulturális örökségébe a 8. osztályosok tekintettek bele, majd egy virtuális társasjátékban mérkőztek meg a nemzetközi mezőnnyel. Délután a 7. osztályosok az Észt Nemzeti Múzeumban tettek online látogatást.

A szerdai napunk is eseménydús volt. A spanyol diákok bemutatták az elsősegélynyújtás alapjait. Ebben Grézné Fekete Erzsébet védőnő nyújtott nekünk szakszerű segítséget. Kertiné Ternován Erzsébet vöröskeresztes tanárként volt jelen. Kökényesi Alexandra tanárnő a fordításban segítette a munkát. A 3.a osztály tanulói nagy igyekezettel próbálták a gyakorlatban alkalmazni az interneten látottakat. Délután a nemzetközi csapat tanárai bővíthették tudásukat. Az egyik észt kolléganő egyszerű programozási feladatokat mutatott nekünk. Egy másik tanárnő pedig a tanítási órák színesítéséhez, mozgalmassá tételéhez adott ötleteket.

Csütörtökön a magyar foglalkozást tartottuk meg. Kerti Benedek (8.a) és Csontos Fanni (iskolánk volt diákja) néptánc lépéseket tanítottak a külföldi diákoknak. Nagyon jól sikerült, a gyerekek élvezettel vetették bele magukat a tanulásba. Ebéd után minden ország megosztotta egy-egy virtuális múzeum elérhetőségét, melyek között volt művészeti, történelmi, tudományos témájú.

A pénteki napon a cseh diákok környezetvédelmi témájú „Online world cafe” foglalkozást tartottak a többi tanulónak. Nem volt könnyű a feladat, de a program izgalmas lehetőséget kínált a megbeszélésekhez és a csoportos munkához.

A tanárok minden nap találkoztak, hogy a projekt előrehaladásának és lezárásának kérdéseit megbeszéljék: a disszeminációs felületek kezelése (weboldal, eTwinning), az elektronikus könyv és a beszámoló készítése, az aktuális kérdések tárgyalása.

Korábban már rutinszerűen zajlottak a nemzetközi találkozók, hiszen sok éves tapasztalattal rendelkeznek a szervező iskolák tanárai. Az online tér leszűkítette a lehetőségeket, a technika meghatározta a minőséget. Intézményünk nagyon jól felszerelt, így zökkenőmentesen tudtuk végezni a munkát. Iskolánk informatikusa, Szlifka György támogató segítségével és jelenlétével erősítette a csapatmunkát.

A találkozó előkészítésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Illés Gabriella tanárnő.

A tanároktól és a diákoktól nemcsak angol nyelvi, hanem magas szintű informatikai tudást is igényelt az esemény lebonyolítása. Erre méltán lehetünk büszkék! Új, 21. századi élményben volt részünk és kipróbálhattuk magunkat a digitális világban. Nagy örömünkre helyt álltunk és tudásban gazdagodva zártuk a találkozót.

Nyíracsád, 2021.05.31.

Koleszár Tímea